Optimera er förbruking
Här tipsar vi om tips och tricks kring hur du kan optimera er elförbrukning nu under en akut fas.
Det finns fler saker att göra på längre tidsperspektiv men vi fokuserar här på saker du kan göra nu, akut och som ger resultat direkt.
Har du fler tips? använd tipsa-funktionen i botten på sidan!
- Uppvärmning
- Datorer
- TV & stereo
- Laddare
- Disk & tvätt
- Kök & matlagning
- Belysning
- Myter & halvsanningar
- Gör egna mätningar
Uppvärmning är den stora boven
Att värma ditt hus är vad som kostar mest pengar. Att hitta fel och brister i din isolering kan spara dig enorma mängder pengar på kort tid.
Upp till 80% av din värme förlorar du genom taket, oavsett om du har en våning till eller krypvind.
Om du bor i lägenhet ingår ofta uppvärmningen men du kan följa en del tips här ändå för att höja din inomhustemperatur och få bättre trivsel.
Tänk på att större förändringar i en hyresbostad bör godkännas av fastighetsägaren först.
Dina element och placering av möbler
Gardinlandet Sverige – vi är ett av få länder som pryder våra fönster med stora och bylsiga gardiner.
Undvik att gardiner hänger ned framför dina element/radiatorer, häng upp dem på sidan eller byt till kortare gardiner.
Undvik också att ställa sängar, soffor och andra stora möbler direkt framför elementen, flytta hellre ut det från elementet under vintertid för att effektivisera värmespridningen från dina element. Du kommer på kort tid känna stor skillnad och kan då sänka inomhustemperaturen istället.
På detta sättet sprids värmen ut i rummet istället för att tvingas upp mot fönstret och försvinna i värmeväxlingen med fönstret.
Inomhustemperatur & vattenförbrukning
Sänka inomhustemperaturen med 1 grad kan ge dig upp till 5% besparing på uppvärmningen.
Om du ska kallställa en fastighet se till att hålla dig runt 10c för att undvika problem med skador senare.
Att sänka temperaturen på vattnet kan också spara en del men framförallt att förbruka mindre mängd vatten, duscha kortare tid och avstå bad.
Ytterdörrar
Har du en gammal ytterdörr kan du förmodligen ha en stor energiförlust vid dörren.
Känn med handen mitt på dörren och kring karmen om du känner av luftflöde eller kyla.
Att byta tätningslisterna på din dörr kan spara stora pengar i förlorad energi du nu minskar.
För bästa resultat, ta en bild på din nuvarande tätningslist både på karmen och dörren om det sitter på båda.
Skär sedan av cirka 5cm av listen och ta med till närmsta bygghandel för att få hjälp att hitta rätt list till din dörr.
En renovering av listerna tar cirka 30min och kostar från några hundralappar upp till cirka 1000kr, beroende på dörr och vart du köper din tätningslist.
Vid montering är generella tips att torka rent med alkohol innan nya listen monteras för bäst vidhäftning, om listen ska klamras behöver du utrustning för detta. Fråga på bygghandeln du besöker!
Fönster
Samma sak gäller för fönster som ytterdörrar. Tätningslister är förbrukningsvara och med tiden försämras spänsten i gummit och spricker.
Känn med handen kring fönstret om du känner av luftrörelse, vissa fönster är ventilerade och ska ha en mindre mängd luftflöde men du ska inte kunna drakflyga intill fönstret.
Mät bredd och höjd på fönstret och ta det måttet gånger 2, besök en bygghandel nära dig och klipp lös cirka 5cm av befintlig list för att hitta rätt för ditt fönster. Glöm inte kontrollera om listen sitter enbart på fönstret, karmen eller på båda, listerna kan skilja sig i typ och form.
2m tätningslist till fönster kostar cirka 150kr.
Jag bor personligen i en hyresrätt och min fastighetsägare tyckte inte det var aktuellt att kosta på byte av tätningslister. Så intill min säng gjorde jag det ur egen ficka istället, det är numera både varmare och behagligare med mindre luftrörelse från fönstret och kalaset kostade mig knappt 200kr.
Ventilation
Se till att ventilationen är rengjord och byt ev. filter som finns.
Undvik att köra t.ex. köksfläkten mer än nödvändigt, på en timme tar du ut cirka 150-200kvm uppvärmd luft genom en köksfläkt så ta för vana att stänga av den.
Har du ventilationsbekymmer vilket är vanligt i äldre hus och lägenheter, dra ner fläkten på lägsta fart istället.
Snålspolande kranar och toalett
Att använda mindre vatten sparar in en hel del på din kostnad för vatten men även uppvärmningen.
Detta tips är inget som ger dig snabb och synlig skillnad på din elräkning utan är mer något du kan göra som investering för längre tidsperspektiv.
Datorer finns idag i många hem, både som bärbar, stationär eller rent av en gömd i en garderob för att styra smarta hem.
Städa din dator – fysiskt!
Städa din dator! Ofta fastnar damm och hår från djur i våra datorer. Se till att blåsa ren dem med luft.
Använd aldrig dammsugare på en inkopplad dator – koppla ur datorn och dammsug sedan där det sitter fläktar eller ser ut som små galler på bärbara. Undvik dammsugare med metallrör, ta av dessa först och håll i plaströret och jorda dig själv innan och ta också i datorns metallhölje. På detta sätt minimerar du risken för ESD-skador.
Dammsug aldrig direkt på komponenter i datorn, håll 5cm ifrån.
En dammfri dator kommer ha bättre kylning och således dra mindre energi för att göra samma sak som innan. Lämna in din dator om du känner dig osäker!
Stationära datorer
En vanlig myt är att det kostar mer att stänga av och på en dator än det är att ha den igång hela tiden. Nu är datorer ganska energieffektiva förutom större speldatorer och liknande.
En uppstart kan nå 3-400w under låt säga 30 sekunder vilket är försumbart gentemot att ha en dator igång hela tiden.
Om du använder din dator ofta och tycker det är krångligt att hela tiden stänga ner och starta alla program – ställ istället in viloläge efter 10min inaktivitet så drar en normal arbetsdator 70w istället för 250-300w.
En speldator som många ungdomar har idag drar mest energi när den används, om den bara står igång drar den sällan mer än 110-150w maximalt.
Bärbara datorer
Alla bärbara datorer har olika energialternativ som kan ställas in beroende på hur du använder din dator. T.ex. att skärmen blir lite mörkare när du använder batteri och att den stängs ned i viloläge efter viss tid.
Undvik att använda din dator med laddaren inkopplad hela tiden, dels mår inte batteriet bra av det i längden men du underhållsladdar också batteriet konstant.
Kolla i inställningarna på din dator om den har nätdrift som alternativ, då används inte batteriet alls när laddaren är ikopplad.
Du kan också ta ut batteriet helt ur din dator om du använder den på nätdrift under längre stunder för att dra mindre el.
Servrar och homelab
Idag är homelab populärt med mindre datorer och servrar i hemmet som sköter om olika tjänster.
De allra flesta har eco-mode eller möjlighet att ställa in en lägre prestanda med lägre energiförbrukning som följd. Du kanske inte behöver all kraft servern kan leverera och kan stänga av maximal prestanda och låta den köra på lägre effekt vilket också hjälper elräkningen.
Vår AI som beräknar elpriserna körs på en HP G9 och drar cirka 300w när den arbetar, efter ECO-läge drar den 115w men utför fortfarande samma beräkningar.
TV-apparater och ljudanläggningar
TV har nog alla idag så denna berörs vi av i högsta grad.
Slå upp din TV på Google, du hittar märke och modell på baksidan. Där kan du se energiklass och förbrukning.
Om du har en äldre TV rekommenderas du slå av den på en huvudbrytare istället för att vara på stand-by, då dessa kan dra en hel del även om bildskärmen är avstängd.
Det finns också smarta uttag att köpa i elhandeln som du kan styra via tid eller via app i telefonen, eller en fristående fjärrkontroll så du bryter all ström till utrustningen.
Testa först så din TV behåller alla kanalplatser, det blir inte speciellt bekvämt att behöva göra en kanalsökning varje gång du startar din TV.
Har du en nyare TV så är standby-läget oftast väldigt optimerat och du behöver inte dra ur sladdar eller använda en grendosa med brytare.
Ljudanläggningar, surround och stereo
Inom ljudvärlden är ofta energislukande förstärkare huvudnumret i anläggningen. Se till att utrustningen är dammfri och att du rengjort kring luftintag och ventilation på utrustningen så slipper du ”elda för kråkorna” i form av värme.
En elektrisk apparat är väldigt ineffektiv och en majoritet försvinner i just värme – om du ser till att ventilation och tillförsel av luft till utrustningen är god kommer de fungera mer energieffektivt då värme är en ond cirkel som bara ökar. Mer värme – mer energi – större kostnad att använda din utrustning.
Idag finns det nog inga hem som inte har en laddare
Laddare till mobiltelefoner, datorer, rakapparater och andra batterimaskiner kan med gott samvete sitta kvar i uttagen utan att du behöver känna någon skräck att de drar mycket ström.
Idag är 99% av alla laddare smarta och reglerar sin förbrukning efter ström de skickar in till enheten – om den inte sitter där kommer den heller inte förbruka någon ström då den inte tar vägen någonstans.
Ett enkelt sätt att testa om en laddare är ”smart” är att låta den ligga utan att ladda något – känn på den efter en timme, är den varm så bör den bytas ut till en nyare laddare.
Tänk på brandrisken!
Att dra ur sina laddare är däremot ett bra tips ur brandskyddssynpunkt. Ha aldrig dina laddare liggande i sängen eller på lättantändligt material. Använd gärna en laddbox eller se till att laddaren sitter i väggen och köp hellre en längre sladd om du behöver.
Små snabba tips för disk och tvätt
Handdisk
Spola av disken snabbt i kallvatten.
Koka vatten i vattenkokare gör att du sparar uppvärmningskostnad gentemot din egen värmepanna. Du behöver inte värma vattnet till kokande utan kan stänga av när det blitt varmt.
Maskindisk
Spola inte av disken innan utan ställ in allt i maskinen och använd ECO-läge eller motsvarande. Se till att bara diska med full maskin. Se till att diskmaskinen är ansluten till kallvattnet så värmer den vattnet själv mer effektivt.
Tvättmaskinen
Tvätta på 30-40c om du kan, det är sällan kläder är så pass skitiga att de behöver tvättas i 60 eller 90 grader.
Tidigare var rekommendationen på 60 grader för underkläder och handdukar, detta är inte längre praxis utan tvättmaskiner, medel och framförallt materialet underkläder görs av gör att det blir rent även på 40 grader. En del röster hörs kring bakterier men de sitter inte längre kvar i materialet längre på samma sätt som de gamla rekommendationerna – se istället till att rengöra din maskin med jämna mellanrum på en tomt 90c tvätt.
Se till att tvätta maskinen när den är full och inte smådutta flera gånger. Se också till att tvättmaskinen är ansluten till kallvattnet.
Torktumlare
Avstå torktumlare helt under tider med höga elpriser.
En tumling kan kosta så mycket som 5-6kr per timme om inte mer beroende på effektivitet och typ av tumlare/värmeskåp.
Om tvätten fortfarande är blöt, kör ett extra program i tvättmaskinen för centrifugering istället och häng tvätten inomhus.
Skotorkar eller värmeskåp
Småbarnsfamiljer har ofta skotork eller rent av värmeskåp för barnens kläder efter snöig lek.
Dessa drar enorma mängder energi och en timmes körning av ett stort torkskåp kan kosta 8-10kr per timme.
Se istället till att det finns ombyte, du sparar snabbt in kostnaden på en extra overall eller ett par extra skor till barnet och använd bara torken i nödfall istället för som bekvämlighet.
Köket vistas vi i ofta varje dag
Köket är ofta en samlingsplats för familjen även utanför måltiderna.
Här kan du hitta lite tips och tricks hur du kan sänka energiförbrukningen i köket.
Använd mikrovågsugn
Vid mindre mängder av mat sparar du energi genom att tillaga maten i mikrovågsugnen istället.
Utnyttja eftervärmen
Ofta håller sig spisen varm långt efter du stängt av plattan.
Om du kokar potatis och senare ska göra sås, använd samma platta och stäng av värmen och kör eftervärmen för såsen som inte behöver koka lika våldsamt så har du använt gratis energi.
Du kan också testa stänga av plattor innan saker är klara, t.ex. när du kokar pasta, potatis eller steker kött, invänta tills det nästan är klart och stäng av plattan nu istället för efter det är klart.
Eftervärmen i ugnen kan du använda som varmhållning.
Koka vatten
Behöver du koka vatten – gör det med vattenkokare.
Även om du ska koka potatis så sparar du energi på att först koka vattnet i en vattenkokare och sedan hälla över i kastrullen. Se till att ha locket på hela tiden för att inte släppa ut all värme.
Kyl & frys
+4c i kylen och -18c i frysen är perfekt temperaturer.
När du ska ställa in mat i kylen, ställ först ut den på balkong/altan först så den verkligen är nedkyld innan du tar in den i kylen.
På samma sätt när du tar fram saker ur frysen, lägg dem för upptining i kylen för att få gratis kyla och på så sätt spara energi.
Byt till LED-lampor
Om du har gamla glödlampor som fortfarande fungerar är det idag värt att byta ut dem mot LED. Har du nyare lågenergilampor kan du låta dem dö innan du byter mot LED.
Lågenergi är cirka 5ggr energieffektivare än traditionell glödlampa, medan LED är upp till 8-10 gånger mer effektiv.
LED-lampor är dyrare än vanliga glöd- eller halogenlampor. Byt ut de som används mest först, t.ex. taklampor i köket, badrum, tvättstuga etc. och byt ut de som används minst sist. Du behöver inte byta alla direkt – gör det när du har några kronor över.
– En glödlampa på 40w drar cirka 1kWh per dygn
– En lågenergilampa med motsvarande ljusmängd drar cirka 0.25kWh per dygn
– En LED-lampa med motsvarande ljusmängd drar 0.12kWh per dygn.
Belysningstänk
Ofta är vi duktiga på att byta ut lampor mot LED och se till att vi köpt det som behövs, men vi glömmer ofta att stänga av lampor i rum där ingen är – eller lämna saker på när vi åker hemifrån.
LED-lampor drar väldigt lite ström och om du låter ett rum med 10st LED-lampor vara igång medan du åker och handlar i en timme, så har dessa lampor kostat dig cirka 0,5 öre under den timmen – med ett elpris på 1kr per kwh.
Så ha inte panik att springa runt och släcka lampor överallt efter att du bytt till LED, försök istället komma ihåg att släcka efter du går ur ett rum för i långa loppet – några år – kommer du ha sparat in på din förbrukning, men i dagsläget kommer det inte göra någon akut skillnad.
Belysning för vårt välmående
Belysning har stor inverkan på vårt mående och hur vi känner oss i hemmet, det tycker vi personligen på Elspargrisen kan få kosta 2-3kr per vecka i mys- och bakgrundsbelysning.
Det förekommer en hel del tips och råd nu i elkrisen som inte riktigt hör hemma här just nu.
Här listar vi några myter och halvsanningar.
Mobil och datorladdare som ska dras ur.
Detta är inte riktigt rätt, en laddare som inte är inkopplad till enheten den ska ladda kommer heller inte dra någon speciell mängd ström. Du kan låta de sitta kvar.
Frosta av frysen – låt bli!
Att frosta av frysen ger effektivare kyla och mindre energi är helt riktigt – men att göra det under rådande energikris med enorma prisnivåer på elen är inte att rekommendera.
Besparingen på en avfrostad modern frys mot en som inte frostats av på låt säga 1-2 år är kanske en besparing på 2-3kwh per år.
Det kommer åtgå mer energi att kyla ned din frys efter avfrostning än du sparar in på ett år – låt frysen vara tills elpriserna är bättre!
Att däremot hålla kylan kring -18c är bra förändring.
Släck efter dig – halvsanning
Att hela tiden släcka lampor och belysning så fort du rör dig ur ett rum är en sanning med modifikation.
Om du har bytt din belysning till LED kommer det krävas väldigt lång tid av aktiv nedstängning av belysningen innan du märker ett uns av det på din elräkning.
Om du har 100st LED-lampor igång samtidigt och har ett elpris på 2kr per kwh, så kommer din elkostnad vara cirka 1kr per timme.
Men vem har 100st ljuskällor? vi kanske har 1-2 per rum, även om vi inte är där. Din kostnad för att ha trivselbelysning i ett rum – även om du inte är där blir cirka 0.01kr per timme.
Det finns såklart en miljöaspekt och tanke kring att vi har och kan få kris kring leveranser och tillförsel av el, men det är en helt annan saga vi inte lägger någon speciell energi på här.
Fokus med elspargrisen är att hjälpa dig nu i en akut fas.
Mät upp din utrustning
Det första jag personligen gjorde var att mäta upp all utrustning jag använder i hemmet, allt från barnens hårfön till mina egna datorer och annan utrustning.
När man vet hur mycket energi en apparat använder blir man också lite mer restriktiv på användningen – eller märker att den inte drar så mycket och slutar oroa sig för just den.
Mät med smarta uttag
Det finns idag så kallade smarta uttag (smart plug), via dem kan du slå på, av och göra tidsinställningar men också mäta energi.
Du kan installera flera och ha översikt av alla på samma telefon.
Dessa kostar mellan 150-200kr och kopplas enkelt ihop med din smarttelefon.
Här nedanför syns en bild på en av mina mätare.